
ENDÜSTRİYEL TESİS ELEKTRİK ELEKTRONİK VE OTOMASYON SİSTEMLERİ KURULUMU NEDİR, NASIL YAPILIR ?
Endüstriyel tesislerin elektrik elektronik ve otomasyon sistemleri, birbirleriyle uyumlu olması gereken çeşitli alt sistemleri içinde barındırır. Sözkonusu alt sistemlerin birbirleri ile uyumlu bir şekilde yapılabilmesi için disiplinlerarası bir bakuş açısı ve bütncül bir yaklaşım gerekir. Bu kapsamda BKT Yiğit Mühendislik tarafından ayrı ayrı veya bir bütün olarak plan, proje, taahüt ve uygulaması yapılan endüstriyel sistemlerle ilgili bilgiler aşağıdaki gibidir.
- Dağıtım Ve Güç Pano Tasarımı ve Montajı
- Aydınlatma Sistemleri
- Haberleşme ve Bilişim Sitemleri
- Yangın İhbar Sistemleri
- Endüstriyel Busbar ve Tava Uygulamaları
- Kompanzasyon Sistemleri
- Bilişim Sistemleri
GEMİ ELEKTRİĞİ NEDİR ?
Gemilerin elektrik ve elektronik sistemlerinin bakım ve onarımı özel bir uzmanlık gerektiren alanlardan birisidir. BKT YİĞİT MÜHENDİSLİK gemilerin elektrik tesisatları ve gemilerin Sahil Enerji, Konvertör ve Jeneratör Bağlantıları alanlarında uzmanlaşmıştır.
YÜKSEK GERİLİM TRAFO KURULUMU VE BAKIMI NEDİR VE NASIL YAPILIR ?
Günlük hayatımızda kullandığımız elektrik enerjisi kamu veya özel sektör santrallerinde üretilmektedir. Üretilen bu enerji hatlardaki gerilim düşümleri ve kayıplardan dolayı yükseltici trafolar ile380kV’a kadar yükseltilmekte ve elde edilen bu yüksek gerilim havai hatlar ile uzak mesafelere taşınmaktadır. İletilen bu gerilim şehir merkezleri, endüstriyel tesis ve binalarda kademe kademe 154kV-34,5kV veya 400V’a kadar düşürülmekte ve kullanımımıza sunulmaktadır.Bu amaçla yaşadığımız yerleşim bölgelerinde trafo merkezleri kurulmaktadır. Evlerde,okullarda, hastanelerde, diğer işyerleri ve tesislerde kullanılan enerji trafo merkezleri tarafından sağlanmaktadır. Bu trafo merkezlerinde trafo, aydınlatma sistemi, akü ve şarj sistemi, ayırıcı, kesici, parafudur, sigorta ve diğer ek donanımları bulunmaktadır.Trafo merkezlerinin sağladığı enerjinin sürekliliği ve verimliliği için belirli periyotlarda kontrol ve bakımının yapılması gerekir.
OTOMASYON NEDİR?
Elektrik Yüksek Gerilim Tesisleri’nde can ve mal güvenliğinin sağlanması, ekonomik kayıpların önlenmesi için gerekli işletme hizmetlerinin yürütülmesini üstlenen yetkili kişilere "Yüksek Gerilim İşletme Sorumlusu" denir. İşletme sorumluluğunu üstlenecek mühendislerin, EMO tarafından verilen ‘’Elektrik YG Tesisleri İşletme Sorumluluğu’’ ve SMM belgesine sahip olmaları gerekmektedir.
- Neden Gereklidir?
- 1 kV’un üzerindeki tesisler; doğru kurulmadığında, doğru işletilmediğinde can ve mal güvenliği açısından büyük risk taşırlar. Bu nedenle; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Elektrik Mühendisleri Odası, riski azaltmak ve tesis güvenliğini artırmak için bazı yasal düzenlemeler yapmışlardır.
- 1 kV‘un üstündeki Yüksek Gerilim Tesisleri’nin işletme sorumluluğunu üstlenen elektrik mühendislerinin yetki ve yükümlülükleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nca yürürlüğe konulan 30.11.2000 tarihli ve 24246 sayılı Resmî Gazete‘de yayımlanan Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği’nde belirtilmiştir.
- Bu yönetmelik, 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği kanunun hükümlerine dayandırılarak yasal ve zorunlu hale getirilmiştir.
- İşletme sorumluluğu, YG tesislerinin kuruluş aşamasının tamamlanması sonrasında yürütülen geçici kabul çalışmaları ile başlayıp, tesislerin gerilim altında bulunduğu süre içinde uygulanır.
- Nasıl Yapılır ?
- İşletme sorumlusu, görevi üstlenmesini takiben mevcut YG tesislerini denetler, tesislerin hali hazır durumda işletme yönünden kusur ve eksiklerinin bulunup bulunmadığını belirler ve durumu işletme sahibine rapor eder.
- Belirlenen işletme personelinin eğitimini yaptırır ve herhangi bir yanlış manevraya meydan vermeyecek şekilde gerekli önlemleri alır.
- YG tesislerinin tek hat şemasını hazırlayarak YG hücrelerinin yer aldığı bölüme asılmasını sağlar.
- Manevra yönergeleri hazırlayarak işletme personeline imza karşılığında verir.
- İşletmelerde gereken manevralar, işletme sorumlusu tarafından yapılır ya da kendi gözetimi altında ve sorumluluğu kendisine ait olmak üzere yetkili bir işletme personeli tarafından yapılabilir.
- İşletme sırasında ortaya çıkacak arıza açmalarında, açmanın değerlendirilerek gereken manevranın yapılması işletme sorumlusunun talimatıyla gerçekleştirilir.
- İşletmeye ilişkin topraklama testlerini, işletmenin çalışma koşullarına ve Elektrik Tesisleri’nde Topraklamalar Yönetmeliği’ne göre düzenli aralıklarla veya gerektikçe yaptırılmasından sorumludur.
Bu kapsamda, BKT YİĞİT MÜHENDİSLİK MİMARLIK ELEKTRİK ELEKTRONİK İNŞAAT MAKİNA SANAYİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ olarak, ilgili yönetmelik ve standartlara uygun olarak EMO tarafından verilen yetki belgemiz ile Yüksek Gerilim İşletme Sorumluluğu hizmetini sunmaktayız.
TOPRAKLAMA ÖLÇÜMÜ VE RAPORLAMASI NEDİR ?
TS 11939 ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na bağlı olarak çıkartılan, 25.04.2013 tarih ve 28628 sayılı İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği ve 21.08.2001 tarih ve 24500 sayılı resmî gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği gereğince; işyerlerinde topraklama tesisatı yılda en az bir defa yetkili kişiler tarafından kontrol yapılmalı ve raporlanmalıdır. Topraklama Ölçümü: Bilindiği üzere topraklama; elektrikli araçların (jeneratör, transformatör, motor, aydınlatma direği, buzdolabı, çamaşır makinesi vb.) aktif olmayan yani gerilim altında yük taşımayan metal kısımlarının bir iletken vasıtasıyla toprakla birleştirilmesi işlemidir. Buna göre topraklama ölçümü ise; insan hayatı için risk oluşturabilecek elektrikli araç ve gereçlerin, bina ve işletmelerin EMO (Elektrik Mühendisleri Odası), TSE ve uluslararası kuruluşlar tarafından belirlenen standartlara uygunluğunun kontrol edilmesini sağlayan teknik işlemler bütünüdür. Topraklama Raporu: Elektrik Tesisleri Topraklamalar Yönetmeliği’nin EK-P maddesi gereğince elektrik tesislerinde yapılacak olan ölçümleri, raporlamaları ve uygunlu değerlendirme işlemleri sadece EMO üyesi olan Elektrik, Elektrik-Elektronik ve Elektronik mühendisleri tarafından yapılabilir. Bu ölçümlerin yapılabilmesi için kuruluşların, yukarıdaki alanlarda “mühendis” ünvanına ve yetki belgesine sahip personel b ulundurması şartı vardır. BKT YİĞİT MÜHENDİSLİK MİMARLIK ELEKTRİK ELEKTRONİK İNŞAAT MAKİNA SANAYİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ olarak topraklama ölçümü ve topraklama raporu işlemlerinde gerekli yeterlilik belgelerine sahip mühendislerimiz taleplerinize yönelik bu alanda ihtiyaçlara cevap verebilmektedir.
- Topraklama Ölçümü Nasıl ve Ne Zaman Yapılır ?
- Elektrik üretim, iletim ve dağıtım tesisleri için 2 yıl,
- Enerji nakil ve dağıtım hatları için 5 yıl,
- Sanayi tesisleri ve ticaret merkezleri için:
- Topraklamalara ilişkin dirençlerin, muayene ve ölçülmesi için 1 yıl,
- Topraklama tesisleri ile ilgili diğer muayene, ölçme ve kontroller için 2 yıl,
- Sabit olmayan tesisler için:
- Sabit işletme elemanları için 1 yıl,
- Yer değiştirebilen işletme elemanları için 6 ay,
Çeşitli topraklama tesislerinin işletme dönemi içerisinde muayene işlemleri, ölçme ve denetleme işlemlerine ilişkin tavsiye edilen periyotlar şu şekildedir:
Parlayıcı, patlayıcı tehlikeli ve zararlı maddelerle çalışılan iş yerleri ve işlerde alınacak tedbirler hakkında tüzük kapsamındaki topraklama tesisleri ile ıslak ortamlarda çalışılan iş yerlerindeki topraklama tesislerinin muayene, ölçme ve denetleme periyotları 1 yılı aşamaz.